Συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις»

Συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις»

Θεόδωρος Καράογλου:

Θα ξεκινήσω με μία πολύ σωστή επισήμανση που έκανε λίγο πριν ο εκλεκτός συνάδελφος και ηθοποιός, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, κ. Κώστας Καρράς. Ακούγοντας μία σειρά επιχειρημάτων από αγαπητούς, κατά τα άλλα, συναδέλφους, είπε ότι αυτά τα επιχειρήματα του θυμίζουν Φωσκολικά σενάρια. Θα συνεχίσω καταθέτοντας τη σύμφωνη άποψή μου στη διόρθωση που ακούσαμε χθες από τον σημερινό Προεδρεύοντα στο Κοινοβούλιο, κ. Σούρλα, ότι πρόκειται για μία πολιτική κινήτρων, για μία πολιτική για την προσέλκυση κεφαλαίων και όχι με τον όρο επαναπατρισμός κεφαλαίων. Πράγματι και εγώ έχω την ίδια άποψη, ότι δηλαδή το κεφάλαιο δεν έχει ούτε πατρίδα ούτε χρώμα ούτε τίποτα και σε οποιαδήποτε χώρα δει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, εκεί πηγαίνει.

Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν είναι μία τροπολογία που έρχεται ξεκάρφωτη, δεν έρχεται από το πουθενά και χωρίς να στοχεύει πουθενά. Είναι μία τροπολογία που εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική, μία πολιτική ανάπτυξης της χώρας. Έτσι όταν κατατεθεί το Σεπτέμβριο το φορολογικό νομοσχέδιο, που φιλοδοξούμε να είναι ένα νομοσχέδιο σταθερό, κοινωνικά δίκαιο, ένα νομοσχέδιο που πραγματικά θα μπορέσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, για προσέλκυση επενδύσεων, όταν το φθινόπωρο γίνει πράξη ο αναπτυξιακός νόμος που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέες επιχειρήσεις να ιδρυθούν, που θα δίνει τη δυνατότητα να προσελκυστούν κεφάλαια, όταν έχουμε εμπεδώσει αυτό που τόσα χρόνια κάποιοι άλλοι καταρράκωσαν, το κύρος, την εμπιστοσύνη στην αγορά, τότε πιστεύω ότι και με αυτήν την πολιτική που ασκείται σήμερα με την τροπολογία αυτή, με την πολιτική, δηλαδή, προσέλκυσης κεφαλαίων, που είναι η βασική μαγιά, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επιτέλους τις επενδύσεις, θα μπορέσει να μπει η χώρα σε μία αναπτυξιακή τροχιά, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει.
Άλλωστε η συγκεκριμένη πολιτική που σήμερα ξεδιπλώνεται δεν είναι μία ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι κάτι που είδαμε στο παρελθόν και από μία σειρά άλλων χωρών και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι η τελευταία σε προσέλκυση επενδύσεων σε σχέση με όλες τις χώρες κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ.
Αν θέλετε, να δεχτώ τις καλοπροαίρετες ανησυχίες των συναδέλφων σχετικά με τις πηγές του κεφαλαίου αυτού. Μα εδώ, επανειλημμένως στην ελληνική Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, σας τόνισε ότι σέβεται την ανησυχία αυτή, ότι η φορολογική αμνηστία του κεφαλαίου αυτού δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλου είδους έρευνες για την πηγή του κεφαλαίου αυτού.
Άλλωστε και η πέμπτη παράγραφος της προτεινόμενης τροπολογίας έρχεται ακριβώς για να διαφυλάξει, με βάση νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης και να διασφαλίσει αυτές τις πηγές του κεφαλαίου που θα εισρεύσει στη χώρα.
Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, αν είναι καλόπιστες οι ανησυχίες σας, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει το αδιάβλητο, το αδιάφθορο, το καθαρό της πηγής από την οποία θα εισρεύσουν αυτά τα κεφάλαια. Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε αυτό το ευφυολόγημα που λέγεται δομική αντιπολίτευση. Συμβάλλετε γόνιμα και δημοκρατικά σ' ένα διάλογο γιατί είναι κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος.
Πιστεύω ότι αδικείτε και το κόμμα σας με την παρουσία σας αυτή, με τη συγκεκριμένη σας τακτική. Τείνουμε χείρα συνεργασίας, απευθυνόμαστε σε όλους, εκτιμούμε ότι η πατρίδα έχει ανάγκη και έχουμε τη δυνατότητα όλοι μας με σκληρή δουλειά, με στενή συνεργασία να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ πολύ.